STOLPERSTEINE

Gunter Demnig (Berlijn, 27 oktober 1947) is een Duitse beeldend kunstenaar, die bekend is geworden door zijn actie Stolpersteine.

Zijn leven

Gunter Demnig groeide op in Nauen en Berlijn. In 1967 ging hij kunstpedagogie studeren aan de Hochschule für Bildende Künste in Berlijn. Van 1969 tot 1970 gevolgd door een studie industrieel design. Van 1971 tot 1974 zette hij zijn studie kunstpedagogie voort aan de kunstacademie van Kassel.

In 1974 begon Demnig met de studie vrije kunst aan dezelfde universiteit bij Harry Kramer, die hij vanaf 1977 voor twee jaar opvolgde in de studierichting Planung, Bauleitung und -ausführung in der Denkmalsanierung. Van 1980 tot 1985 was Demnig wetenschappelijk medewerker in de studierichting kunst aan de Universiteit van Kassel.

Vanaf 1985 werkte hij in zijn atelier in Keulen aan meerdere kunstprojecten in samenwerking met onder andere de Moltkerei-Werkstatt en Kunstraum Fuhrwerkswaage en sinds 1994 met het IGNIS-Kulturzentrum.

Van 1996 tot 1999 was het dramatische oratorium "De muren van Jericho" met geluidsbeelden op muziek van Werner Raditschnig in Salzburg (Kollegienkirche), Klagenfurt (Artists House), Český Krumlov (Egon Schiele Art Center), Keulen (Domforum van de Dom van Keulen) , Millstatt (International Music Festival in de kerk) in een enscenering van Herbert Gantschacher, een productie van ARBOS - Society for Music and Drama. Van dit project is ook een live-opname van de Oostenrijkse omroep en een audio-cd (ARBOS 04).

Project Stolpersteine

Um den Stein lesen zu können, muss man sich vor dem Opfer verbeugen (Gunter Demnig)

Zijn bekendste project is evenwel de door hem gestarte actie Stolpersteine (herinneringstekens voor alle slachtoffers van het Nationaalsocialisme).

1990 - Actie in Keulen ter herinnering aan de deportatie van Sinti en Roma
1993 - Ontwerp actie Stolpersteine
1996 en 1997 - Eerste (min of meer illegale) Stolpersteine in Berlijn-Kreuzberg en Keulen
2000 - De officiële start van het Project Stolpersteine

Prijzen en onderscheidingen

 

Andere links