Nieuwsarchief

Op deze pagina vindt u berichten die eerder op de webpagina Nieuws hebben gestaan.

2016


Acht Stolpersteine gelegd op 7 oktober 2016

Op vrijdag 7 oktober 2016 zijn in Grevenbicht en Obbicht in totaal acht Stolpersteine gelegd.
Hiermee komt het totaal; aantal Stolpersteine in de gemeente Sittard - Geleen op 50. Deze stenen liggen als herinnering aan de joodse slachtoffers.

Ditmaal zijn stenen gelegd in de Grevenbich en Obbicht. Op deze pagina een korte impressie van de bijeenkomst.
Lees verder >>>

Geplaatst 9 november 2016


Vrijdag 7 oktober 2016

Acht Stolpersteine in Grevenbicht en Obbicht

Vrijdag 7 oktober 2016 worden in Grevenbicht en Obbicht in totaal acht Stolpersteine gelegd.
Vanaf 14.00 uur start de bijeenkomst in zaal Aurora aan de Raadhuisstraat 10 in Grevenbicht. Er volgen dan steenleggingen bij de panden Peperstraat 17 en Houtstraat 63 in Grevenbicht. Aansluitend wordt er een steen gelegd bij het pand Langs de Beek 13 in Obbicht. Om 17.00 uur is er een afsluitende bijeenkomst in de Koosjtal aan de Koestraat 28 in Obbicht.

Lees verder >>>

Geplaatst maandag 26 september 2016

Vrijdag 24 juni 2016

22 Stolpersteine gelegd

Vrijdag 24 juni zijn in de binnenstad van Sittard 22 Stolpersteine gelegd. Hier mee komt het totaal aantal Stolpersteine op 42 die in de gemeente Sittard-Geleen liggen als herdenking aan de joodse slachtoffers.
Tijdens de bijeenkomst zijn meerdere toespraken gehouden.

Lees verder >>>

 


Vrijdag 24 juni 2016

Leggen van 22 Stolpersteine

Op vrijdag 24 juni worden op acht verschillende locaties in de binnenstad van Sittard in totaal 22 Stolpersteine gelegd. Tijdens de plechtigheden bij deze steenlegging zijn er bijdragen van basisschool de Duizendpoot, buurtbewoners, wethouder Noël Lebens en bestuursleden van onze stichting. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Britt Eberson.
De bijeenkomst begint om 13.30 uur en wordt rond 16.30 uur afgesloten in het Gruizenkerkje met een optreden van Anna Janssen en Marc Bongers van Mejoeches. Meer informatie vindt u in het Programma leggen van Stolpersteine op 24 juni 2016.


13 april 2016

Opening tentoonstelling 'Struikelsteentjes in Maastricht'

Op woensdag 13 april is de opening van de expositie 'Sruikelsteentjes in Maastricht'. De expositie is nog tot en met 30 mei te bezichtigen in het Centre Céramique in Maastricht.
Voor de leerlingen van het basis en voorgezet onderwijs is een speciaal programma beschikbaar.
Lees meer over de tentoonstelling op de webpagina
Struikelsteentjes in Maastricht
 

 

Dagblad De Limburger woensdag 14 april 2016 Struikelsteentjesexpo opening

 

 

 

 

 


1 april 2016

Jaarverslag 2015 'In het teken van de gedenkstenen'

De Stichting Stolpersteine Sittard - Geleen heeft in 2015 een aantal activiteiten ontplooid. In ons Jaarverslag 2015 'In het teken van de gedenkstenen' wordt hiervan een overzicht gegeven. 
Lees verder >>>

2015


12 november 2015

Brief aan donateurs Stolpersteine

Graag informeren we u over de voortgang van het project Stolpersteine in Sittard-Geleen en omliggende kerkdorpen.
In 2014 zijn wij gestart met het leggen van Stolpersteine in Sittard-Geleen...

Lees verder >>>


Fotoreportage 'Stolpersteine gelegd op 27 juni 2015'

Steenlegging 27 juni 2015Bekijk de fotoreportage van Arjan Krijntjes in het weekblad De Trompetter/Maas en Mijn naar aanleiding van het leggen van de Stolpersteine op 27 juni 2015.

De Trompetter/Maas en Mijn 1 juli 2015


 


27 juni 2015

Stolpersteine gelegd op 27 juni 2015

Op zaterdagmiddag 27 juni 2015 worden op 5 locaties in Sittard-Geleen Stolpersteine gelegd voor 10 slachtoffers die zijn vermoord door de Nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In Sittard gaat het om Jozef Claessens, Cilly Claessens-Hirsch en Silvain Wolf,  Steenweg 71, Regina Hertz-Isaac en Joseph Hertz Stationsdwarsstraat 14 en August Goldstein, Stationsstraat 16.

Lees verder >>>


31 mei 2015

Tweede rally van LEO Club Sittard-Geleen wederom groots succes

Maar liefst € 2215,00 heeft LEO Club Sittard-Geleen opgehaald met de rally ‘Percorso di Melpignano’ voor de Stichting Stolpersteine Sittard-Geleen.

Lees verder >>>


31 mei 2015

Opbrengst Rally door Limburg 2015 voor Stolpersteine Sittard-Geleen

LEO Club Sittard-Geleen is een club voor jong volwassenen die zich inzet voor de maatschappij en hun individuele ontwikkeling. Elk jaar organiseert de club acties om geld in te zamelen voor een goed doel op lokaal, regionaal of wereldwijd niveau.
Dit jaar gaat de opbrengst naar Stolpersteine Sittard-Geleen.

Lees verder >>>

2014


8 november 2014

Eerste steenlegging Langweringstraat nummer 15

Onder grote publieke belangstelling heeft kunstenaar Gunter Demning bij het pand Langweringstraat nummer 15 in Sittard de eerste tien Stolpersteine gelegd. Tijdens een indrukwekkende bijeenkomst zijn er onder meer toespraken van Sjra Cox, burgemeester van Sittard-Geleen, Ernst de Reus voorzitter van onze stichting en de vertegenwoordiger van de buurt Lambert Swiers.

Lees verder >>>


mei 2014

De Zandtovenaar en de Oorlog

Zandkunstenaar Gert van der Vijver tekent het waargebeurde verhaal tekent van de Joodse jongen Herman Silbernberg. De inval, de bezetting, de angst en dreiging, in beslagnames, de verbanning van school, de Jodenster, het isolement, het verzet, maar ook het verraad en het verlies van dierbaren. Herman Silbernberg maakte het als Joods jongetje allemaal mee.

www.uitzendinggemist.nl


april 2014

Opdat wij nooit vergeten

Tentoonstelling over Joodse onderduikkinderen in Heerlen en Limburg. De opening was op 7 april. De expositie blijft staan tot 31 augustus en gaat per 13 oktober tot einde van het jaar naar scholengemeenschap Trevianum te Sittard.

Bekijk een aantal krantenartikelen uit dagblad De Limburger:

DDL 20140405 - 1
DDL 20140405 - 2
DDL 20140405 - 3
DDL 20140405 - 4

En de website van het Erfgoedcluster Weert: http://www.erfgoedhuisweert.nl


februari 2014

De cirkel – Hommage aan Marie Hertzdahl-Bloemgarten

door Marja Pinckaers

Als kind ziet Marja Pinckaers samen met haar grootmoeder televisiebeelden van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Ze leest erover wat ze maar kan vinden. Op haar zeventiende schrijft ze in de schoolkrant: ‘Ik ben Jood’. ‘Jood-zijn’ laat haar niet los. Ze wil weten wat er in de oorlog met haar familie is gebeurd. Hoe komt grootmoeder aan dat nummer op haar onderarm? Wat is onderduiken eigenlijk? Waarom vertelt nooit iemand over grootvader, die ze alleen kent van zijn foto op het buffet?

Marja leest de brieven van haar grootmoeder en spit in archieven. Zij schrijft openhartig over de bitterste periode in de geschiedenis van haar familie. En eens temeer beseft ze hoe dierbaar de foto van haar grootmoeder, haar moeder, zijzelf en haar dochter is. Vier generaties in vrijheid bij elkaar.

DE CIRKEL is een kostbare getuigenis uit Auschwitz, waaruit overlevenden en hun nakomelingen hoop en levenskracht putten. Het is ook een historisch document dat ons in deze roerige tijden waarschuwt voor de waanzin van blinde vreemdelingenhaat.

Marie Bloemgarten was afkomstig uit Heerlen, haar man Vic Hertzdahl uit Sittard. Ze woonden met hun twee kinderen in Maastricht waar ze een kledingzaak hadden.

Het boek is gratis te downloaden via: www.dbnl.org of: www.gratisepub.nl

DE CIRKEL is ook als paperback (92 pag., uitgegeven in 2011) voor 5 euro te koop in de studiezalen van de archieven te Sittard en te Weert. U kunt het thuisgestuurd krijgen door 7,50 euro (of meer) over te maken op rekeningnummer NL33 RABO 0179539671 van Stg. Stolpersteine Sittard-Geleen, o.v.v. 'De Cirkel' en uw postadres.

Marja Pinckaers heeft de opbrengst van deze verkoop geheel beschikbaar gesteld voor het project Stolpersteine Sittard-Geleen.

Recensies:

michelvanderburg.com
oorlogsboekenreviews.wordpress.com

2013


juli 2013

Na de onthulling van twee stolpersteine in Echt zijn er in dagblad De Limburger een aantal krantenartikelen verschenen.

- DDL 20130703, editie Roermond: interview met Gunter Demnig
- DDL 20130703, editie Sittard-Geleen: interview met Ernst de Reus
- DDL 20130703, editie Sittard-Geleen: interview met Gunter Demnig

- Ondergang van joodse leven
- Zij kwamen nooit meer terug


juni 2013

In de maand  juni zal er een artikelenreeks worden geplaatst in De Trompetter onder de naam “Stolpersteine, opdat we niet vergeten”. Deze artikelenreeks is dé aftrap voor de fondswerving, waarmee we hopelijk voldoende geld bijeen krijgen om in 2014 de eerste steentjes te kunnen leggen in onze gemeente.

Op zaterdag 8 juni 2013 zal overigens een plaquette in Limbricht onthuld worden ter nagedachtenis van de deportatie van de joodse familie Wolf. De Heemkundevereniging Limbricht heeft hiervoor het initiatief genomen.

Gedenkplaquette in Limbricht voor familie Wolf

De Heemkundevereniging Limbricht participeert overigens in de Stichting Stolpersteine Sittard-Geleen, net als de andere Heemkundeverenigingen uit Sittard, Geleen, Buchten, Grevenbicht en Obbicht!

Lees het artikel uit Dagblad De Limburger over de onthulling van de plaquette.