Frederik Goldsteen

Naam

Frederik Goldsteen

Frits GoldsteenFrits Goldsteen (bron: Gershon Goldsteen)

Annastraat 24 in 2011Het pand Annastraat 24 te Geleen in 2011
(foto: Wil Brassé)

Frits' naam op het verzetsmonument op de CaubergFrits' naam op het verzetsmonument op de Cauberg te Valkenburg 
(bron: Gershon Goldsteen)

Geboren

9 juli 1918 te Rheydt (D)

Gedeporteerd

19 mei 1942 te Geleen gearresteerd, via Amersfoort naar Westerbork overgebracht en in juli 1942 naar Auschwitz

Vermoord

15 augustus 1942 te Auschwitz

Adres

Annastraat 24, Geleen

Familie

zoon van wijlen George Goldsteen en van Carolina Mendel; broer van Alfred en Karl Goldsteen; echtgenoot van Elfriede Gans; vader van Carolina Goldsteen

Achtergrond

Frits woonde als student in Den Haag en bij zijn broer Alfred in Voorburg. Hij volgde een opleiding tot radiotechnicus op de school van Radio Holland. Vanaf december 1937 woonde hij meerdere periodes bij zijn moeder in, eerst op Tunnelstraat 2 en later op Raadhuislaan 13. In 1940 woonde hij samen met zijn verloofde Elfriede Gans in Den Haag, maar keerde voor het huwelijk terug naar Limburg. Ze trouwden op 8 mei 1941 te Vaals, waar Elfriedes moeder woonde, en vestigden zich daarna op Annastraat 24 in Geleen. Daar opende Frits nog diezelfde maand het “Radio Technisch Bureau F. Goldsteen”, een reparatie-inrichting en handel in onderdelen en radio’s. In oktober 1941 werd op de Annastraat hun dochter Carolina geboren.

Op 12 maart 1942 moest Frits zijn zaak sluiten op last van de Duitse bezetter; als jood mocht hij geen radio's bouwen. Hij vond daarna een baan bij een bedrijf dat voor de Maurits werkte, maar op 19 mei 1942 werd hij door de politie gearresteerd. Hij was aangegeven omdat hij heimelijk was doorgegaan met radio's bouwen, ofwel omdat hij zich negatief over de 'Führer' had uitgelaten (beide zijn waar). Frits werd via Maastricht naar kamp Amersfoort gebracht en van daaruit naar Westerbork. Op 16 juli 1942 werd hij gedeporteerd naar Auschwitz. Bij een appèl in Auschwitz op 15 augustus 1942 werd hij dood gemeld.
Zijn vrouw Elfriede is nadien in Vaals ondergedoken samen met haar dochtertje en moeder. Zij overleefden de oorlog, vestigden zich in Maastricht en later in Middelburg.

​De naam van Frederik Goldsteen staat vermeld in de gedachteniskapel op de Cauberg in Valkenburg, bij de 324 omgekomen verzetsmensen uit Limburg.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

De vergeten joden van Geleen 1920-1950

Motief vervolging

joodse afkomst